2012

Dec

31

Av Rolf

En av årets återkommande frågor handlar om kartor i FileMaker. Jag har tidigare skrivit om hur man kan integrera Google Maps i en web viewer och visat exempel på hur man kan använda Google Maps för navigering. Det kräver förstås att man har internet-uppkopping och det finns faktiskt fall då man inte har det. 

Om man inte har internet-uppkoppling måste kartan finnas i databasen. Det går att göra på några olika sätt. Ett sätt som jag använt några gånger under året är kartor i SVG-format. SVG (läs mer om filformatet på Wikipedia) är ett XML-baserat format, det går att dynamiskt ändra bilder med hjälp av FileMaker (eller en vanlig ordbehandlare) eftersom det egentligen är en textfil.

Kartor kan t.ex. vara över Världen, Europa, Sverige eller ett län och du hittar många på Wikimedia. Jag har hittat en Sverige-karta som jag har som exempel här.

Fördelen med SVG-bilder är att man kan göra dem interaktiva. Det går att använda dem i t.ex. presentationer och det är lätt att få överskådliga skärmbilder.

Jag har valt att visa en Sverige-karta med landskap inritade. Klickar man på ett landskap är tanken att visa information om det, i mitt exempel ska jag visa folkmängden (med data från SCB 2009) för respektive landskap. Det kan lika gärna vara annan information, försäljningssiffror för butiker i respektive landskap eller budget för kommunerna i landskapet etc.

Jag ska använda FileMaker-databasen lokalt på en iPad med FileMaker Go.

I FileMaker-databasen har jag 2 tabeller. En tabell med befolkningssiffrorna för respektive landskap, det är 25 poster med vardera 5 fält (id, namn, totalt, män och kvinnor). Jag har en tabell där det finns 1 post med kartan i SVG-format (jag har klistrat in hela XML-filen i ett vanligt textfält), ett global-fält med id-nummer för valt landskap samt ett beräkningsfält där jag ser till att markerat landskap visas med annan färg. Beräkningsfältet med kartan visar jag i en web viewer.

KartaDiagram

I samma layout finns också ett diagram där jag väljer att visa fälten för valt landskap i ett enkelt stapeldiagram.

Jag har gjort några små justeringar i SVG-fiien med Sverige-kartan, jag har lagt till en länk för varje landskap. Länken använder fmp-protokollet (som jag skrivit mer om tidigare, t.ex. här) och ser ut så här:

<a xlink:href="fmp://$/Sverigekarta.fmp12?script=VisaLan&amp;param=24">
Länken startar manuset VisaLan i databasen och skickar med en parameter. Parametern är i det här fallet id-numret för landskapet, Jag har lagt till en länk för varje landskap och ändrat id-numret för respektive landskap. Jag har också gjort en markering i SVG-filen som jag byter ut mot en annan färg för valt landskap med beräkningsfunktionen Substitute. Det resulterande fältet använder jag i web viewern med följande formel:
"data:text/html, " & Sverigekarta::KartaSVG

Ladda gärna ner exemplet och prova, du behöver FileMaker Go för iPad (som är gratis och laddas ner på AppStore) samt databasen som du laddar ner här: Sverigekarta.fmp12 (220,00 kb)

Det går antagligen också bra att använda FileMaker Go för en iPhone, du behöver dock scrolla för att se hela kartan och diagrammet.

Gott Nytt År!

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.