Det senaste året har kantats av rykten om namnbyte och förändringar. När utvecklare kom till FileMakers årliga utvecklarkonferens i Orlando, Florida, i början av augusti 2019 slogs de genast av att inget företagsnamn för konferensen syntes någonstans. En utvecklare passerade samtidigt FileMakers huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, och twittrade frågan ”Ska FileMaker flytta? Skylten är nedtagen.”

Under Brad Fretags öppningsanförande första dagen (6 augusti) på konferensen tillkännager FileMaker Inc. att de byter tillbaka företagsnamnet till Claris, ett namn de lämnade för 20 år sedan.

Du kan se öppningsanförandet här:

 

 

Efter öppningsanförandet fanns skyltar med nya företagsnamnet Claris uppsatta överallt. Läs mer om namnbytet här.

Den nya logotypen i svartvitt ser ut så här:

Det är ett namnbyte som gör det möjligt att sälja fler produkter, inte bara FileMaker Pro. Apple förvärvade i mars 2019 det italienska företaget Stamplay som kopplar ihop olika webbtjänster på samma sätt som t.ex. Zapier och Automate.io. Stamplay tas över av Claris och döps om till Claris Connect. Det ska börja säljas inom kort.

Claris nya motto blir ”Cloud First”, helt i takt med tiden där allt fler tjänster blir webb-baserade och kan kopplas samman på olika sätt.

Redan på utvecklarkonferensen i Orlando visades hur FileMaker kan integreras i Stamplay/Claris Connect med hjälp av FileMakers Data API.

Utvecklarkonferensen ser ut att vara den sista med namnet FileMakerDevCon, nästa års konferens i Nashville heter Claris Engage.

 

Historien om FileMaker, del 6