År 2019

Det senaste året har kantats av rykten om namnbyte och förändringar. När utvecklare kom till FileMakers årliga utvecklarkonferens i Orlando, Florida, i början av augusti 2019 slogs de genast av att inget företagsnamn för konferensen syntes någonstans. En utvecklare passerade samtidigt FileMakers huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, och twittrade frågan ”Ska FileMaker flytta? Skylten är nedtagen.”

Under Brad Fretags öppningsanförande första dagen (6 augusti 2019) på konferensen tillkännager FileMaker Inc. att de byter tillbaka företagsnamnet till Claris, ett namn de lämnade för 20 år sedan.

Du kan se öppningsanförandet här:

 

 

Efter öppningsanförandet fanns skyltar med nya företagsnamnet Claris uppsatta överallt. Läs mer om namnbytet här.

Den nya logotypen i svartvitt ser ut så här:

Det är ett namnbyte som gör det möjligt att sälja fler produkter, inte bara FileMaker Pro. Apple förvärvade i mars 2019 det italienska företaget Stamplay som kopplar ihop olika webbtjänster på samma sätt som t.ex. Zapier och Automate.io. Stamplay tas över av Claris och döps om till Claris Connect. Det ska börja säljas inom kort.

Claris nya motto blir ”Cloud First”, helt i takt med tiden där allt fler tjänster blir webb-baserade och kan kopplas samman på olika sätt.

Redan på utvecklarkonferensen i Orlando visades hur FileMaker kan integreras i Stamplay/Claris Connect med hjälp av FileMakers Data API.

Utvecklarkonferensen ser ut att vara den sista med namnet FileMakerDevCon, nästa års konferens i Nashville heter Claris Engage.

En ny moln-version av FileMaker släpptes i november 2019, FileMaker Cloud 2.0. Claris har gjort en egen admin-konsol för att hantera användare till databaserna i Cloud som nu alla behöver logga in med FileMaker ID.

År 2020

I januari 2020 kom en avskalad version av Cloud 2.0, som kallas FileMaker Cloud Essentials. Det är samma som FileMaker Cloud 2.0 men begränsad till max 3 databaser och max 10 användare, samt med en halverad kostnad. Medan FileMaker Cloud 2.0 kostar ca 20000:- per år är kostnaden för Essentials ca 10000:- per år, båda kostnaderna för 5 användare. Än så länge finns de båda Cloud-varianterna endast på Amazon-servrar i USA.

FileMaker 19

Den sista FileMaker-versionen med ett versionsnummer kom 20 maj 2020. Det var FileMaker 19. I fortsättningen ska FileMaker-plattformen uppdateras löpande, en ny version varje kvartal är det utlovat. Nyheterna i version 19 är bl.a. två-vägskommunikation mellan FileMaker och webbvisaren med manus och Javascript och kortfönster i WebDirect.

FileMaker Server för Linux (CentOS 7) introduceras i mitten av november 2020. Det blir snabbt en succé då prestandan är mycket bra och kräver mindre resurser av server-hårdvaran. En Linux-server blir mer ekonomiskt fördelaktig än motsvarande Mac- eller Windows-server. I Linux-versionen av FileMaker Server saknas Custom Web Publishing med PHP/XML, endast Data API är tillgängligt för kommunikation med t.ex. webb. CentOS valdes för sin stabilitet.

Ingen Claris Engage 2020

På grund av pandemin ställs Claris Engage 2020 i Nashville in. Istället genomförs en digital version under några dagar i augusti.

FileMaker 19.1

Claris har arbetat med att få klart nio tillägg (addons) som kommer tillsammans med FileMaker Pro 19.1.2 den 29 september 2020.

År 2021

Claris flyttar från ”The Wedge”

I januari flyttar Claris från ”The Wedge” på 5201 Patrick Henry Drive i Santa Clara till 475 Potrero Ave i Sunnyvale. Claris har sedan starten 1987 haft ”The Wedge” som sitt kontor. Jag har haft förmånen att besöka ”The Wedge” ett flertal gånger genom åren, ett mycket trevligt kontor! Ett stenkast från Levi’s Stadium och gångavstånd till nöjesparken California’s Great America.

 

475 Potrero Ave i Sunnyvale, bild från Google Maps.

FileMaker 19.3

Strax före sommaren 2021 släpptes version FileMaker 19.3.1. Nu finns binärt stöd för Apples nya M1-processor samt äntligen en ny webbläsare för Windows-versionen. Microsoft Edge ersätter den gamla Internet Explorer 11. Nu kan även Windows-användare dra nytta av avancerade Javascript-tillägg. Ubuntu ersätter CentOS som operativsystem för FileMaker Server på Linux. CentOS ändrade plötsligt i början av året sin strategi, Ubuntu är mer utbrett och har sannolikt en längre hållbarhet.

Claris slår i slutet av juni ihop sin ekonomi-avdelning med moderbolaget Apple.

Ingen Claris Engage 2021

På grund av pandemin ställs även Claris Engage 2021 in. Förra årets digitala version blev ganska framgångsrik och en ny upplaga presenterades i år under en längre tidsperiod.

FileMaker 19.4

Den 16 november 2021 kommer version 19.4 med stöd för macOS Monterey 12, Windows 11 och iOS 15. Den stora nyheten var annars att kunna göra egna inloggningar med OAuth.

Historien om FileMaker, del 6