Det senaste året har kantats av rykten om namnbyte och förändringar. När utvecklare kom till FileMakers årliga utvecklarkonferens i Orlando, Florida, i början av augusti 2019 slogs de genast av att inget företagsnamn för konferensen syntes någonstans. En utvecklare passerade samtidigt FileMakers huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, och twittrade frågan ”Ska FileMaker flytta? Skylten är nedtagen.”

Under Brad Fretags öppningsanförande första dagen (6 augusti) på konferensen tillkännager FileMaker Inc. att de byter tillbaka företagsnamnet till Claris, ett namn de lämnade för 20 år sedan.

Du kan se öppningsanförandet här:

 

 

Efter öppningsanförandet fanns skyltar med nya företagsnamnet Claris uppsatta överallt. Läs mer om namnbytet här.

Den nya logotypen i svartvitt ser ut så här:

Det är ett namnbyte som gör det möjligt att sälja fler produkter, inte bara FileMaker Pro. Apple förvärvade i mars 2019 det italienska företaget Stamplay som kopplar ihop olika webbtjänster på samma sätt som t.ex. Zapier och Automate.io. Stamplay tas över av Claris och döps om till Claris Connect. Det ska börja säljas inom kort.

Claris nya motto blir ”Cloud First”, helt i takt med tiden där allt fler tjänster blir webb-baserade och kan kopplas samman på olika sätt.

Redan på utvecklarkonferensen i Orlando visades hur FileMaker kan integreras i Stamplay/Claris Connect med hjälp av FileMakers Data API.

Utvecklarkonferensen ser ut att vara den sista med namnet FileMakerDevCon, nästa års konferens i Nashville heter Claris Engage.

En ny moln-version av FileMaker släpptes i november 2019, FileMaker Cloud 2.0. Claris har gjort en egen admin-konsol för att hantera användare till databaserna i Cloud som nu alla behöver logga in med FileMaker ID.

I januari 2020 kom en avskalad version av Cloud 2.0, som kallas FileMaker Cloud Essentials. Det är samma som FileMaker Cloud 2.0 men begränsad till max 3 databaser och max 10 användare, samt med en halverad kostnad. Medan FileMaker Cloud 2.0 kostar ca 20000:- per år är kostnaden för Essentials ca 10000:- per år, båda kostnaderna för 5 användare. Än så länge finns de båda Cloud-varianterna endast på Amazon-servrar i USA.

FileMaker 19

Den sista FileMaker-versionen med ett versionsnummer kom 20 maj 2020. Det var FileMaker 19. I fortsättningen ska FileMaker-plattformen uppdateras löpande, en ny version varje kvartal är det utlovat. Nyheterna i version 19 är bl.a. två-vägskommunikation mellan FileMaker och webbvisaren med manus och Javascript och kortfönster i WebDirect,

FileMaker 19.1

Claris har arbetat med att få klart nio tillägg (addons) som kommer tillsammans med FileMaker Pro 19.1.2 den 29 september 2020.

 

Historien om FileMaker, del 6