2010

Jul

20

Av Rolf

Från och med idag är det möjligt att köra FileMaker på din iPhone, iPad eller iPod Touch. Med FileMaker Go tar du med dig FileMaker till mobilen, som numera väl får kallas ”mobil dator” istället för ”mobil telefon”.

FileMaker Go är som vilken FileMaker-klient som helst, bara lite enklare. FileMaker Go ansluter direkt till din befintliga FileMaker Server (10 eller 11) och visar direkt layouterna i databasen – utan att du behöver göra någon som helst anpassning! Självklart blir det enklare att använda tillämpningen om layouterna är anpassade, men det går att köra direkt.

Knappar, flikar, manus mm fungerar med några mindre undantag precis som i FileMaker Pro. Den stora skillnaden är att du inte kan ändra layouter, fältdefinitioner, manus, behörigheter m.m. Med FileMaker Go använder du lösningar som gjorts med FileMaker Pro/Advanced. Men sökning, supersök, layouter, tabellvisning m.m. fungerar precis som i en FileMaker Pro-klient.

FileMaker Go kostar 149 SEK för iPhone och 299 SEK för iPad.

iPhone_Go

Skärmbilden hämtad från exempeldatabas som följer med FileMaker Go.

Det finns nu 3 möjligheter att ta med sig FileMaker i mobilen.

1. FileMaker-klient

FileMaker Go är det självklara valet om du har tillgång till databasen via WiFi eller 3G. Tänk på att du behöver ha konstant tillgång till FileMaker-databasen om du ansluter till en server – dåliga förbindelser fungerar inte. Du kan såklart också kopiera databasen till din iPhone/iPod Touch/iPad och använda den lokalt, precis som du kan köra FileMaker Pro mot lokala databaser. Dock sker ingen synkronisering eller uppdatering om du använder samma databas på din stationära dator.

iPhone_MVOffice

Skärmbilden hämtad från Mallverkstans MVOffice utan anpassning. Man kan vrida skärmen också.

2. Web-läsare

FileMakers inbyggda Instant Web Publishing går självklart utmärkt att använda på en mobil dator eftersom den använder en web-läsare. Du kan antingen använda samma layouter som i en FileMaker-klient eller göra layouter speciellt anpassade för en mobil. Med en web-läsare och IWP kan du komma åt FileMaker-databaser från i stort sett vilken mobil som helst och du behöver inte ha konstant uppkoppling. Vi har tidigare visat IWP-teknik tillsammans med iPhone.

Web-tillämpningen kan också vara gjord i t.ex. PHP (du gör ganska enkelt en sådan tillämpning med FileMakers PHP Site Assistant och dess iPhone-tema, som vi skrev om här), ASP.NET eller motsvarande programmeringsspråk för webben.

3. Med synkronisering

Ofta vill du ta med dig dina uppgifter till mobilen och endast göra små justeringar. Då finns alternativet FMTouch från FMWebschool (som vi skrivit om flera gånger tidigare) som låter dig synkronisera data mellan din mobil och FileMaker-servern. Du kan använda tillämpningen lokalt i din mobil under en längre tid och synkronisera vid behov. Du behöver endast ha uppkoppling i samband med synkroniseringen, vilket ju kan göras när du kommer till kontoret eller via 3G när du vill. FMTouch kostar för närvarande 79 SEK för iPhone/iPad och finns även i en version för Blackberry.

iPhone_FMTouch

Skärmbilden hämtad från FMTouch.

Kommentarer

2013-06-13 Anders Blume

VAd jag förstår så går det inte att köra en Filemaker-frontend till MySql i Filemaker GO med direkt kontakt med servern där MySql ligger - eller går det??

2013-06-13 Rolf

Det går inte att använda FileMaker Go mot en MySQL-databas. Med FileMaker Go kan du koppla upp dig till en FileMaker Server (eller en utdelad databas i FileMaker Pro).

FileMaker Server kan dock i sin tur läsa/skriva direkt från en MySQL-databas via en ODBC-koppling.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.