2019

Nov

19

Av Rolf

Claris har i dagarna lanserat en ny version av FileMaker Cloud, version 2.0. Skillnad mot tidigare är bl.a. att du slipper osäkerhetsfaktorn med variabel månadskostnad för server-hyran hos Amazon och att det går snabbare att komma igång. Det är inget snack om att Claris satsar på att finnas i molnet, men vad finns det för alternativ om du vill komma åt samma lösning med flera användare och från flera platser? Och hur fungerar FileMaker Cloud 2.0?

FileMaker Cloud 2.0 administrerar du i molnet, i en webbtjänst hos Claris som i sin tur hyr servrar hos Amazon. Du behöver aldrig bekymra dig om server eller hårdvara, allt sköts automatiskt t.o.m. uppdateringar. Det går inte att flytta dina licenser till FileMaker Cloud, du hyr helt enkelt nya licenser.

I övrigt fungerar det på samma sätt, du loggar in med en FileMaker Pro- eller FileMaker Go-klient, eller använder WebDirect i en webbläsare. Du kan ha flera databaser i FileMaker Cloud och flera användare kan ansluta. En nyhet är att du måste logga in med FileMaker ID. Alla användarna i ”din grupp” administreras i en speciell kund-konsol.

Det minsta antalet licenser du köper är 5, Claris förutsätter att alla företag har behov av minst 5 användare. Just nu finns FIleMaker Cloud 2.0 endast på servrar i USA, att ansluta från Sverige är aningen långsamt.

Tabellen visar några skillnader mellan FileMaker Cloud 2.0, en virtuell Windows-server som finns ”i molnet” i Sverige och en egen server (t.ex. Mac Mini, Windows Server etc). Den virtuella Windows-servern i molnet med kostnad enligt tabellen beställer du av Mallverkstan.

FileMaker Cloud 2.0 FileMaker Server 18 i molnet FileMaker Server 18
egen server
I molnet  Ja, alltid  Ja, alltid Kan vara både i privat nätverk och i molnet.
Diskutrymme 30 Gb för 5 användare 200 Gb SSD Eget val
Plugins Nej Ja Ja
Eget domännamn Nej Ja Ja
SSL-certifikat Ingår Köpes Köpes
ESS Ja, men inte
med ESS Adapter
Ja Ja
Typsnitt på server Enstaka Linux-typsnitt Alla Windows Alla
Egen webbserver Nej Ja Ja (publik om i molnet)
Åtkomst Data API, OData Data API, PHP, XML Data API, PHP, XML
Placering (tänk på GDPR) Än så länge endast USA Sverige Kontoret
Kostnad 5 användare 20280:-/år 15000:-/år
(licenser och virtuell server)
7800:-/år för licenser
Kostnad 10 användare 40560:-/år 21600:-/år
(licenser och virtuell server)
14400:-/år för licenser
Kostnad installation/
uppdatering
0:- ca 1000:- ca 1000:-
Kostnad underhåll 0:- ca 1000:-/år ca 1000:-/år
Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.