2017

Mar

10

Av Rolf

I dagarna har FileMaker Cloud kommit till Europa. FileMaker Cloud är en server som placeras i ”molnet”, närmare bestämt på en av Amazons servrar i Dublin eller Frankfurt. Ett bekymmersfritt alternativ till egen server, eller?

Enligt Wikipedia är molnet, eller molntjänster, IT-tjänster som tillhandahålls över internet. I synnerhet funktioner som normalt finns på egna datorer/servrar men som nu sköts av någon annan. Meningen är att tjänsten ”bara ska finnas”, alla bekymmer med egna servrar som uppdateringar, trasiga diskar, backuper, prestandaförändringar osv. ska vara som bortblåsta. Någon ”annan” sköter allt det till dig. Du betalar förstås för tjänsten, men räknar du på alla kostnader kanske en egen server över tid kostar lika mycket (eller mer) som en server i ”molnet”?

Du köper ofta en tjänst i molnet som en prenumeration, antingen för en tidsperiod t.ex. per månad eller år, eller per minut. Ponera att du behöver en tjänst 10 minuter i veckan, varför betala för servrar som står stilla resten av tiden? Med en molntjänst kan du ofta själv slå på och stänga av tjänsten när du behöver den, du betalar endast när den används.

FileMaker har under flera år varit på väg mot ”molnet” som så många andra databasleverantörer. Ett hinder på vägen kan ha varit operativsystemet, t.ex. vill Microsoft ha en del av kakan för varje server som startas i molnet. Operativsystemet Linux/Unix är gratis och kräver dessutom betydligt mindre datorresurser. Kanske därför Amazon har miljontals Linux-servrar?

FileMaker Server har tidigare funnits för Windows och Mac, en kort stund i början av 2000-talet även på Linux. För att möjliggöra FileMaker Cloud har FileMaker åter utvecklat en version för Linux, men den kan endast köras hos Amazon. Du kan alltså inte köpa den och installera på en egen Linux-server.

Uppdatering 2019-11-19: Se även FileMaker i molnet 2.0.

FileMaker Cloud

För att använda FileMaker Cloud behöver du följande:

  • FileMaker-licenser som du hyr årsvis, antingen AFLT (Annual FileMaker Licensing for Teams) eller AVLA (Annual Volume License Agreement).
    AFLT erbjuder förutom FileMaker Server även 5 (eller fler) användare av FileMaker Pro, WebDirect och/eller FileMaker Go och är den mest fördelaktiga licensmodellen.
    Med AVLA kan du förutom FileMaker Server ha 1 eller flera FileMaker Pro-licenser men du behöver också skaffa minst 5 ”samtidiga anslutningar” för WebDirect och FileMaker Go (ett krav specifikt för FileMaker Cloud och AVLA).
    (Även vissa typer av Site Licenses kan användas.)
  • En server-plats hos Amazon. Du prenumererar på en server och betalar för diskutrymme, trafik och prestanda. Ju bättre prestanda du väljer på servern, desto mer kostar det. Ju mer diskutrymme du behöver för dina databaser, desto mer kostar det. Ju mer trafik du har till och från databasen, desto mer kostar det. De rörliga kostnaderna kan upplevas som förvirrande och är inte kända på förhand.

Som trafik räknas varje ”byte” som skickas fram och tillbaka mellan din dator med FileMaker Pro/WebDirect/FileMaker Go och servern. Om du har många objekt på layouterna, stora bilder som ska visas eller lagras etc. så ökar trafiken och därmed kostnaden.

Du köper licenserna direkt på Amazons webbplats, det finns i stegen 5, 10, 25 och 100 användare. FileMaker Server ingår alltid. Med alternativet BYOL (Bring Your Own License) kan du köpa en licens för ett annat antal användare eller flytta en licens som du redan har till Cloud. (Kontakta oss om du vill köpa licenser!)

Du installerar inte på Amazon-servern själv, du klickar på några knappar, skriver in ditt serienummer för FileMaker Server och sedan gör Amazon det till dig med automatik på några minuter. Du behöver inte heller bekymra dig om uppdateringar, Amazon ser till att du alltid har den senaste versionen av FileMaker Server i molnet. Backuper på databaser? Ja, det gör Amazon till dig. Du kan ladda ner backuper när du vill.

Köper du licenserna hos Amazon kan du också välja att betala per timme istället för årsvis, både licenser och server-plats. I vissa fall är det mycket förmånligt, t.ex. om du endast har behov av servern under korta perioder varje vecka eller vill testa en tillämpning under någon månad.

Du skickar databaserna du vill placera på servern till Amazon och sedan är det bara att koppla upp dig med FileMaker (Arkiv->Fjärröppna) precis som om du haft servern i rummet bredvid. Går det då lika snabbt? Nej, antagligen inte. Men om du har någorlunda snabb internet-uppkoppling kommer du inte att märka någon större skillnad. Går det för långsamt kan du alltid öka prestandan på Amazon-servern med några klick.

FileMaker-licenserna kostar lika mycket oavsett om du använder dem på Amazon eller på egen server (om du väljer årshyra). Kostnaden för själva server-tjänsten hos Amazon beror på hur mycket du använder den. FileMaker har gjort några studier och för 5 st normal-användare med en normal databas är kostnaden ca 50 USD per månad. Det kan dock bli mer och förstås även mindre, men det kan tjäna som ett riktmärke. Du märker själv efter några månader hur stor kostnaden kommer att bli för just dina databaser.

Om du efter ett tag kommer på att du hellre vill ha en egen server går det att flytta licenser från Amazon till din egen server.

Tänk på att FileMaker Cloud än så länge inte stöder alla funktioner som FileMaker Server på din egen server, t.ex. finns inte webb-publicering med PHP. Läs mer vilka funktioner som skiljer sig från ”vanliga” FileMaker Server här.

För att komma åt databaserna som finns på FileMaker Cloud behöver du minst FileMaker Pro 15.0.2/FileMaker Go 15.0.2 eller WebDirect.

Läs mer om FileMaker Cloud på FileMakers webbplats.Vill du ha hjälp eller har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss!

Moln-alternativ

Det finns många aktörer som erbjuder s.k. ”virtuella” servrar. En virtuell server är en server som körs tillsammans med flera andra servrar på en och samma maskinvara. Den upplevs dock som helt fristående, precis som om du haft en egen server i rummet bredvid. Det är egentligen samma princip som FileMaker Cloud (Amazons servrar är också virtuella), skillnaden är att du sköter installation och uppgradering av programvara själv. Företaget som erbjuder tjänsten sköter maskinvaran.

På samma sätt som hos Amazon kan du ändra serverns prestanda efterhand. Till skillnad från Amazon betalar du dock oftast ett fast månadspris.

För att använda en virtuell server behöver du följande:

  • FileMaker-licenser av valfri typ, dock behöver du en FileMaker Server.
  • En server-plats hos ett företag som hyr ut virtuella servrar.

Exempel på kostnad på en virtuell server hos t.ex. Glesys som motsvarar FileMakers minimikrav på FileMaker Server kostar ca 1280:- exkl moms per månad. Kostnad för FileMaker-licenser tillkommer.

Fördel med virtuell server hos t.ex. Glesys är att databaserna finns närmare (i Sverige), du har kontroll på servern som om den vore din egen, i och med att den är närmare går det antagligen något snabbare, alla funktioner i FileMaker Server kan användas. Dock behöver du själv ha kontroll på backuper, uppdateringar osv på servern.

Egen server

Egen server är förstås ett alternativ, möjligheten finns sedan länge och används av många. Du har full kontroll över databaserna, de behöver aldrig lämna ditt kontor, men du behöver å andra sidan själv sköta drift såsom backuper, reparationer, uppdateringar etc. FileMaker Server vill helst inte heller dela server med någon annan tjänst, ofta behövs det då fler än en server på företaget.

Det som brukar vara besvärligt med egen server är att dela databaserna utanför kontorets väggar. Det kräver inställningar i företagets brandväggar och kanske behöver internet-uppkopplingens kapacitet utökas.

Server-hotell

Ett sedan länge både enkelt, prisvärt och populärt sätt att dela databaser med dina kolleger, oavsett om de befinner sig i rummet bredvid eller på andra sidan jordklotet, är via ett server-hotell. Där placerar du dina databaser på en FileMaker Server där även andra företag har sina databaser, flera företag delar alltså på en och samma FileMaker Server. Databaserna finns i molnet och du prenumererar på server-tjänsten. Du behöver ingen egen FileMaker Server, bara FileMaker Pro-licenser. Fördelen med server-hotell är att du får tillgång till din databas från hela världen och kan använda dina befintliga licenser, det går också bra om du är ensam användare eller har ett fåtal kolleger.

Server-hotell har funnits sedan slutet av 1990-talet men vi börjar nu se slutet på dem i dess nuvarande form. Från och med FileMaker Server 15 tillåter inte FileMaker Inc. längre att flera företag delar på samma FileMaker Server i kommersiellt syfte.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.