2021

Jun

21

Av Rolf

Den första streckkoden uppfanns 1949 av Joe Woodland och Bernard Silver, men först på 1990-talet började man använda streckkoder i kassan i livsmedelsaffärer. Nu är det svårt att föreställa sig en tid utan streckkoder (eller utan FileMaker för den delen..) för att automatisera och effektivisera inmatning. Så gott som alla produkter som säljs har en streckkod, oftast ett unikt EAN-nummer vars 13 siffror presenteras i en linjär streckkod. Det finns många olika varianter/standarder och numera även 2-dimensionella streckkoder som t.ex. QR-koder.

Jag har tidigare skrivit om hur du kan läsa streckkoder med din iPhone/iPad och FIleMaker Go, samt hur du med hjälp av vår web service kan skapa streckkoder på ett enkelt sätt.

Har du en dator ansluter du en streckkodsläsare till t.ex. USB-uttaget. Vissa streckkodsläsare kan också anslutas med Bluetooth, och de fungerar ofta även med mobiltelefoner. Gemensamt för samtliga är att de ”simulerar” tangentbordet, istället för att skriva in informationen i streckkoden hämtas den automatiskt av streckkodsläsaren. Det är inte så svårt att förstå att det går både snabbare och är mycket säkrare att använda en streckkodsläsare än att skriva in samma uppgifter med ett tangentbord.

Vi har utvecklat flera lösningar under många år där streckkodsläsaren är ett naturligt hjälpmedel, för att mata in paket som ska skickas, sätta status på projekt, skanna biljetter vid en entre eller som hjälpmedel vid inventering. Vi har en ”vanlig” streckkodsläsare av märket Honeywell Hyperion som kopplas in till datorn med USB.

Det lilla exemplet jag beskriver här är en förenklad form av inventering. Tanken är att skanna en artikel med en streckkodsläsare och sedan skriva in antalet som finns på hyllan med tangentbordet. När du trycker på Enter-, Retur- eller Tab-tangenten skapas en ny post och FileMaker är redo för nästa streckkodsinläsning.

Enklast är att se till att inmatningsmarkören finns i fältet för streckkoden. Därför har jag gjort en knapp, Börja, som du klickar på för att dels se till att det finns en post att lagra streckkoden i och dels att inmatningsmarkören finns i rätt fält.

Arbetsgången blir så här: klicka på knappen Börja, läs in med streckkodsläsaren, skriv antal, tryck Retur, läs in streckkod, skriv antal, Retur, osv.

Streckkodsläsaren behöver i många fall programmeras till att avsluta streckkoden med ett tecken, t.ex Tab, Enter eller Retur. Ibland är det förprogrammerat. Läs i dokumentationen till din streckkodsläsare om du behöver programmera den.

Vilket av de 3 tecknen du väljer går lika bra med FileMaker eftersom du ställer in streckkods-fältet att gå vidare när någon av tangenterna används. Inställningen gör du i layoutläge när du markerat fältet, valet gör du i Granskaren.

Detsamma gäller fältet Antal, dvs. Tab, Enter eller Retur går vidare till nästa fält. Jag har även satt en manus-trigger på fältet Antal, vid validering, som skapar en ny post och går till streckkodsfältet istället för att bara gå till nästa fält i samma post. På så sätt behöver du inte använda tangentbordet för att skapa ny post, det görs ”automatiskt”. Samma manus skulle också kunna kontrollera att något är ifyllt i fältet Antal för att kunna gå vidare.

Samma exempel skulle du kunna använda med FileMaker Go på en iPhone/iPad. Inläsningen går kanske inte lika snabbt som med en dedikerad streckkodsläsare men kanske tillräckligt? Tänk på att du behöver modifiera manuset för inläsning om du vill använda kameran på din iOS-enhet, inläsning av streckkod görs på iOS med manussteget Infoga från enhet.

Exempeldatabas: Streckkoder.fmp12

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.