2010

Aug

30

Av Rolf

Din iPhone är förstås mest avsedd för att ringa med. Om du har ditt kundregister i FileMaker Go för iPhone kan du enkelt göra en knapp som ringer direkt från Go. 

Det finns ett antal s.k. URL Schemes för iPhone, både till standardprogrammen och till några av de miljoner appar som finns. Det finns t.ex. en ganska heltäckande lista på http://handleopenurl.com. I FileMaker Go använder du manussteget ”Öppna URL” för att dra nytta av dem och starta andra appar inifrån FileMaker Go.

Det finns lite att tänka på, t.ex. får telefonnummer som du vill ringa inte innehålla för många bindestreck och mellanslag. Enklast är att ta bort dem innan du skickar telefonnumret vidare till ”Öppna URL”. Exempel:

Ringa:

Öppna URL ["tel:" & fält för telefonnummer]

Skicka SMS:

Öppna URL ["sms:" & fält för telefonnummer]

Skicka epost:

Öppna URL ["mailto:" & epost & "?subject=Epost"]

Ringa med Skype (kräver Skype på din telefon):

Öppna URL ["skype:" & Skype_namn & "?call"]

Öppna Facebook med nyheterna (kräver förstås Facebook på din telefon):

Öppna URL ["fb://feed"]

Det finns ytterligare en variant för att ringa, som är lite elegantare. Manussteget ”Slå telefonnummer” gör precis det som det heter och fungerar lite bättre än Öppna URL.

Det finns ytterligare en mängd appar som stöder URL schemes, t.ex. Twitter (så att du kan twittra från FileMaker Go) m.fl.

Jag har gjort en enkel exempeldatabas som du kan ladda ner en enkel direkt i din iPhone. Skriv in respektive telefonnumer, Skype-adress osv. och klicka på respektive knapp.

iPhoneURL.fp7 (84,00 kb) (du kan ladda ner direkt i din iPhone)

Uppdatering: Givetvis kan du också använda FaceTime: Öppna URL [”facetime:” & fält för telefonnummer]

Januari 2010: Artikeln är översatt till tyska och publicerad i tyska FileMaker Magazin nr 5/2010.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.