2007

Apr

08

Av Rolf

En av de funktioner som saknas i FileMaker är totalt antal sidor vid utskrift. Aktuell sida skriver du enkelt ut med tecknen ”##” (Uppdatering: Från FileMaker 12 skriver du istället {{Sidnummer}}), men att skriva t.ex. ”Sida 1 av 8” går inte utan ett manus. Anledningen är att FileMaker helt enkelt inte vet hur många sidor som ska skrivas ut förrän sista posten och eventuell avslutande statistik är bearbetade.

Som oftast med FileMaker går det att göra en ”work-around” och beräkna totalt antal sidor före utskrift. Knepet är att skriva ut hela utskriften i granskningsläge först, ta reda på sista sidnumret och därefter skriva ut ”på riktigt”. Det tar inte så lång tid extra som man skulle kunna tro. FileMaker sparar alla beräkningar och sidor som skapats i granskningsläge och behöver bara skriva ut dem på skrivaren, med en liten modifiering: totalt antal sidor kan skrivas ut!

Manuset som krävs går först till granskningsläge och till sista sidan, hämtar sidnumret och skriver sedan ut. Manuset kan se ut så här:

Granska[]
Gå till post/sökpost/sida[Sista]
Tilldela fält[Totalt antal sidor,Get ( Sidnummer )]
Verkställ post[]
Skriv ut[]

Se till att fältet ”Totalt antal sidor” finns på layouten, t.ex. ”## av <<Totalt antal sidor>>”.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.