2015

Apr

28

Av Rolf

På kontoret använder vi chattprogrammet HipChat en hel del. Det finns för både datorer och mobiler vilket gör att vi kan enkelt kan skriva meddelanden till varandra var vi än befinner oss. HipChat kan integreras med diverse andra tillämpningar som Twitter etc. Självklart också med FileMaker!

Jag använder det bl.a. när jag utvecklar FileMaker-tillämpningar. Jag låter t.ex. server-manus skicka ett meddelande till mig när det körts klart med olika färgmarkeringar om det blivit fel eller fungerat som det ska. Det går förstås att göra samma sak genom att skicka epost eller spara en post i en tabell, men personligen tycker jag det är ett snabbare och mer effektivt sätt att få ett kort chatt-meddelande. När du väl börjar skicka meddelande till HipChat från FileMaker dyker det upp nya användningsområden hela tiden 🙂

Du måste förstås först registrera ett HipChat-konto och installera programvaran på din dator/mobil. För att kunna skicka egna meddelanden behöver du också en API-nyckel som du får från deras webbsida. Du behöver också skapa ett s.k. rum i HipChat, antingen som du delar med dina kolleger eller som är helt privat. Vilket du väljer beror på vad du vill använda det till. Det du behöver för FileMaker-kopplingen är ditt rums-id.

I FileMaker-databasen är det sedan ganska enkelt att skicka ett meddelande till ett rum på HipChat. Du använder ett manus med ett enda manussteg: Infoga från URL. HipChat kräver att du skickar informationen med HTTP POST, vilket är möjligt från FileMaker version 13.

Webbadressen som du använder ser ut så här:

httpspost://api.hipchat.com/v2/room/<<ID_RUM>>/notification?auth_token=<<API_NYCKEL>>&color=red&message=<<MEDDELANDE>>&notify=false

Observera att du måste inleda webbadressen med ”httpspost” för att tala om för FileMaker att parametrarna i webbadressen ska skickas med POST. I webbadressen byter du ut <<ID_RUM>> mot ditt rums-id och <<API_NYCKEL>> mot din API-nyckel. Både ditt rums-id och din API-nyckel får du från HipChat.

Meddelandet sätter jag in med en beräkningsformel:

Substitute(Webbadressen till HipChat från ovan;
   "<<MEDDELANDE>>";GetAsURLEncoded (Meddelande))

Färgen på meddelandet blir röd (color=red), men du kan använda andra färger också (se HipChats dokumentation). Parametern notify=false betyder att du inte får en notis, meddelandet hamnar endast i HipChat.

Ett meddelande från FileMaker Pro:

HipChatFM

blir så här när det kommer till HipChat någon tiondels sekund senare:

HipChatMsg

OBS! Du behöver FileMaker Pro/Advanced 13.0v2 eller senare.

 

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.