2014

Feb

11

Av Rolf

Att söka och sortera information är de mest grundläggande funktionerna i en databas. FileMaker är bra på båda! Hur kan man få en knapp att sortera både i stigande och fallande ordning?

En lösning är att om man klickar på knappen sorteras innehållet i stigande ordning, men om man håller skift-tangenten nedtryckt samtidigt som man klickar sorteras innehållet i fallande ordning.

Knappen utför ett manus och med hjälp av funktionen Get(AktivModifieringstangent) kan du känna av om det är någon tangent nedtryckt, t.ex. skift-tangenten eller Ctrl/Cmd-tangenten. Funktionen ger ett nummer som resultat enligt följande:

Skift = 1
Skift-läs (Caps Lock) = 2
Ctrl = 4
Alt = 8
Cmd (Mac OS) = 16

Tangenterna kan också kombineras, om t.ex. både skift- och ctrl-tangenten hålls ner ger funktionen resultatet 5 (1 + 4).

Om databasen innehåller fältet Frukt och du vill sortera det stigande respektive fallande beroende på om du håller skift-tangenten nedtryck ser manuset ut så här:

SortManus

 

Om funktionen Get (AktivModifieringstangent) ger resultatet 1 är skift-tangenten nedtryckt och sortering göra i fallande ordning, annars i stigande ordning.

Databasen kan se ut så här när du klickat på knappen Sortera utan att hålla ner skift-tangenten (stigande sortering).

 

Sort1

 

Och så här ser det ut när när skift-tangenten hålls nere (fallande sortering) för samma databas.

Sort2
Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.