2008

Nov

06

Av Rolf

För ett tag sedan berättade jag hur man med hjälp av internet-protokoll kan göra en genväg för att öppna en databas på en FileMaker Server. Du kan enkelt skapa genvägar på både Windows och Mac. Du kan läsa om det här. T.ex. kan du ange ”fmp7://filemaker.server.se/databas” i genvägen för att öppna databasen ”databas.fp7” på servern ”filemaker.server.se” (OBS! servern finns inte). Självklart går det lika bra att ange ip-nummer istället för servernamn. 

Om du vill kan du även ange ett användarnamn och ett lösenord i adressen. Du skriver användarnamn och lösenord före server-adressen så här:

fmp7://användarnamn:lösenord@filemaker.server.se/databas

Gör du så här kan du enkelt öppna alla dina FileMaker-databaser på servern med endast ett dubbelklick på genvägen. Tänk dock på att dina inloggningsuppgifter sparas i klartext i genvägen.

Använder du Mac OS X skriver du in adressen i Safaris adressrad. Innan du trycker på Retur drar du hela adressen till skrivbordet och skapar på så sätt en genväg. Du kan ändra genväg, t.ex. ikon och adress, genom att visa info för den.

Kommentarer

2011-05-04 Alfred

Hej! Hittade din blogg, mycket användbar!

Vi kör FMP 11 pro, som vi har en server till. Det har klagats lite på att det är många steg när man ska fjärröppna etc.

Jag har försökt göra på ditt sätt via Safari (och då självklart bytt ut mot vår användare, lösen och server), men det enda som händer är att filemaker startas. Databasen öppnas alltså inte, och du måste ändå gå via fjärröppna.

Jag är bara en glad amatör, har du nån teori om varför det inte funkar?

Tack på förhand!

Alfred

2011-05-04 Rolf

Hej!

Om du inte anger användarnamn och lösenord, utan bara skriver "fmp7://server/databas", ska FileMaker Pro startas, databasen öppnas och du måste ange användarnamn och lösenord på vanligt sätt. Samma händer om du anger ett användarnamn/lösenord som inte finns.

Kontrollera att du angett rätt databas- och server-namn. Prova utan användarnamn/lösenord först.

/Rolf

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.