2013

Sep

28

Av Rolf

Blir det MFF eller IFK Göteborg som vinner allsvenskan 2013? Eller kan Helsingborg eller AIK komma tillbaka till toppstriden? Så här i slutet av den svenska fotbollssäsongen är det upplagt för en rafflande slutstrid. Som tur är finns den en FileMaker Go-app att ladda ner gratis för att hänga med i tabellen, följa senaste resultaten och kommande matcherna. Men man vill ju starta den snabbt!

Vad kan vara snabbare än att starta med en symbol på hemskärmen? Med ett tryck startar du FileMaker Go och appen Allsvenskan 2013.

Det som behövs, förutom FileMaker Go och appen Allsvenskan 2013, är en konfigurationsprofil som installeras på din iPhone (eller iPad). Du skapar en konfigurationprofil med programmet iPhone Configuration Utility som är gratis att ladda ner från Apple (längst ner på sidan). Programmet finns för både OS X och Windows.

När du startar iPhone Configuration Utility väljer du att skapa en ny ”Configuration Profile” och fyller i två av flikarna, först fyller du i under General ett namn på profilen och en unik identifierare. FileMaker föreslår att man använder ”com.filemaker.database” följt av databasens namn (se bild) men du kan använda något annat om du vill.

FMGoAllsv1

 

Den andra fliken du fyller i är Web Clips där du använder FileMakers fmp-protokoll för att öppna databasen samt anger ett namn på symbolen och väljer vilken bild du vill använda för symbolen.

FMGoAllsv3

 

Det skiljer sig mellan iOS 6 och iOS 7, fmp-protokollet behöver ta en liten ”omväg” i iOS 7. Enklast är att använda samma ”omväg” för iOS 6 så slipper du ha mer än en konfigurationsprofil. Istället för att bara skriva fmp-sökvägen till databasen i fältet URL (som räcker för iOS 6) skriver du ett Javascript-kommando (tack för all hjälp med att klura ut detta Robert!):

javascript:window.location='fmp://%7E/Allsvenskan2013'

Uppdatering iOS 8: Nu är det samma som i iOS 6, dvs:

fmp://%7E/Allsvenskan2013

Exportera sedan konfigurationsprofilen till en fil på din hårddisk och maila den till din telefon. Du kan också placera filen på en webbsajt och ladda ner den därifrån.

När du öppnar konfigurationsprofilen på din iPhone får du en fråga om du vill installera konfigurationsprofilen. Tryck på Installera och sedan att du verkligen vill. Först då placeras symbolen på din hemskärm. (Om du senare vill ta bort symbolen, radera den på vanligt sätt samt ta bort profilen som du hittar i Inställningar -> Allmänt ->Profiler.)

FMGoAllsv5

 

I nästa bild får du en varning, klicka Installera nu.

FMGoAllsv4
Vill du inte använda iPhone Configuration Utility kan du ladda ner databasen App Maker från FileMaker Inc. Med hjälp av den skapar du en konfigurationsprofil som ser likadan ut och fungerar på samma sätt som profilen som skapas med iPhone Configuration Utliity. Databasen App Maker finns tillgänglig (gratis) på FileMaker Technet. Är du inte medlem där redan ska du definitivt bli det, det är också gratis!

Vill du snabbt skapa en symbol på din hemskärm kan du ladda ner konfigurationsprofilen från www.fmbutiken.se, samma sida där du laddar ner appen Allsvenskan 2013.

Uppdaterad juni 2014: Appen Allsvenskan 2014 och tillhörande symbol för hemskärm laddar du ner på vår sida för FileMaker Go-exempel. Där finns även några fler exempel.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.