2015

Sep

02

Av Rolf

Om du har FileMaker 11-licenser är det nu dags att uppgradera dem till FileMaker 14!

Liksom förra året stänger FileMaker support och uppgraderingsmöjligheter för en FileMaker-version, detta år har turen kommit till FileMaker 11. Efter den 25 september 2015 går det inte längre att uppgradera dina FileMaker 11-licenser till nyare version.

Om du har:

Enstaka licenser av FileMaker Pro/Advanced 11: Uppgradera före 25 september. Behöver du ny version efter 25 september får du köpa en helt ny licens.
Enstaka licenser av FileMaker Pro/Advanced 12/13: Kan uppgraderas även efter 25 september.
Enstaka licenser av FileMaker Pro/Advanced 14: Du har den senaste versionen!
Enstaka licenser av FileMaker Server 11/12: Kan inte uppgraderas alls, möjligheten till uppgradering försvann redan förra året. Du måste köpa ny version.

Enstaka licenser av FileMaker Pro/Advanced/Server 10 eller tidigare: Det är inte möjligt att uppgradera alls, behöver du ny version måste du köpa ny licens.

Volymlicenser av FileMaker Pro/Advanced/Server med giltigt underhållsavtal: Du har redan fått FileMaker 14.

Årshyra av FileMaker Pro/Advanced/Server: En populär variant numera är att hyra FileMaker-licenser årsvis (AVLA). Du vet på förhand årskostnaden för varje år och kan anpassa antalet licenser till exakt det antal du behöver. Om du har årshyra har du redan fått FileMaker 14.

Uppdateringar

Uppdateringar skiljer sig från uppgraderingar. En uppdatering är en mindre förbättring av samma version. Det kommer regelbundet uppdateringar av programvaran som läggs ut på FileMakers hemsida. Dessa kan t.ex. heta 13.0v2, 13.0v3 osv. Dessa är gratis och vi rekommenderar att du installerar dem.

Anslutningar

Vill du ansluta med FileMaker Go på en iPhone/iPad till FileMaker Server 13 eller 14 behöver du köpa s.k. anslutningar. Dessa köper du enklast direkt med FileMaker Servers admin-konsol och de säljs i paket om 5 licenser. Samma sorts anslutningar behöver du också om du vill använda WebDirect för webbpublicering.

FileMaker Go

Även FileMaker Go för iPhone och iPad finns i flera versioner. För närvarande finns både FileMaker Go 13 (som är på väg att försvinna) och FileMaker Go 14 på AppStore, båda är gratis att ladda ner. Tänk på att du inte kan ansluta FileMaker Go 14 till en FileMaker Server 12.

Nytt filformat jämfört med 11

Tänk på att det är nytt filformat från FileMaker 12, äldre databaser behöver konverteras. Oftast räcker det med att du öppnar databaserna i den nya versionen. Dock kan eventuella plugins och tillbehörsprogram du använder också behöva en uppgradering.

Datorkrav

Datorkraven är också större, kontrollera på www.filemaker.se vilken dator och operativsystem du behöver för FileMaker 14.

Nyheter och frågor?

Vad är det som är nytt i FileMaker 14? Läs om de viktigaste nyheterna på www.filemaker14.se.

Om du har frågor om uppgraderingar får du såklart gärna kontakta oss!

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.