2014

Apr

05

Av Rolf

Den första ”gratis-uppdateringen” till FileMaker Pro 13 kom för några dagar sedan. Förutom några buggfixar innehåller uppdateringen några godbitar som vi väntat på länge! Om du har FileMaker 13 installerat, gå till http://www.filemaker.com/se/support/index.html och ladda ner uppdateringen som finns till höger. Inte bara Pro/Advanced har uppdaterats, även FileMaker Go. Den uppdateringen laddar du som vanligt ner i AppStore.

En av våra favoriter är fmp-protokollet. Vi har skrivit om det tidigare, t.ex Kalender med Javascript, Bläddra med karta och Protokollet fmp. Det har dock inte fungerat i FileMaker Pro/Advanced om inte databasen funnits på en server. I och med uppgraderingen så fungerar det!

Har du uppgraderat och vill se hur det fungerar kan du ladda ner exempeldatabasen med en kalender i Javascript. Det är samma exempel som tidigare, men det fungerar nu även om du har databasen lokalt på din dator. Ändringen som jag gjort är i javascriptet, i adressen till databasen ”fmp://serveradress/Kalender?script=Datumval&param=’ + dateText” har jag bytt ut ”serveradress” mot ”$” som betyder öppen databas på datorn. Adressen blir alltså så här:

fmp://$/Kalender?script=Datumval&param=' + dateText"

Kalender är databasens namn. Exemplet ser ut så här:

Kalender_fmp

 

Med uppdateringen av FileMaker Go finns nu möjlighet att flytta filer till och från FileMaker Go. på en iPhone/iPad finns det ju inga gemensamma lagringsmöjligheter för olika appar, var och en har sina filer. Du kan nu flytta filer, databaser och andra som du exporterat (Excel, PDF etc) från FileMaker Go till t.ex. Dropbox eller dela med AirDrop. I FileMaker Go klickar du på symbolen i huvudet ovanför fillistan, väljer filer och vilken app de ska flyttas till.

V2_Oppna

För databaser har det alltid varit möjligt att välja att öppna dem i FileMaker Go från t.ex. Dropbox eller epost.

V2_Behall_Ersatt

En annan liten finess som förenklar betydligt är frågan om man vill ersätta en fil med samma namn, det gäller både databaser och andra filer. Det går nu alltså att ersätta databasfiler så at namnet bibehålls (och t.ex. symbolen från hemskärmen fortfarande fungerar). Om du ska importera filer som du får t.ex. med epost är det smart att ha samma namn på dem.

Det finns flera skäl till att uppgradera!

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.