2017

Aug

31

Av Rolf

Vi får väldigt många frågor om FileMaker av skiftande karaktär. Här kommer några av de vanligaste svaren från våren och sommaren. Följ mig på Twitter (@rolfclausen), jag skriver regelbundet fler nyttiga (och onyttiga) tips där. Vill du ställa en fråga? Skicka epost, kontakta mig på Twitter eller chatta direkt (nere till höger).

Kan jag byta språk för FileMaker Pro-programmet?

Numera säljs endast en version av FileMaker Pro som innehåller alla(?) språk programmet är översatt till. Använder du Mac anpassar sig programmets språk till vilket språk du har valt för operativsystemet (Systeminställningar och panelen Språk och region). Har du en Windows-dator är det ännu enklare, du väljer språk i dialogrutan Inställningar som du öppnar med kommando i menyn Redigera.

Starta om FileMaker när du bytt språk.

Jag har FileMaker Server 16, varför öppnas inte min databas på servern ?

Det finns från version 16 en inställning i FileMaker Server där du väljer om endast lösenordsskyddade ska öppnas. En vanlig orsak är att du har inställningen påslagen och att du har ett konto utan lösenord i databasen. Inställningen hittar du i FileMakers admin-konsol under Databasserver och fliken Säkerhet längst ner: ”Var endast värd för lösenordsskyddade databaser”.

Slå av inställningen (rekommenderas inte) eller definiera lösenord till alla konton i databasen (rekommenderas).

Jag får inte plats med all text i ett textfält, hur gör jag?

Om du inte vill göra fältet större är ett enkelt sätt att visa hela innehållet i ett s.k. verktygstips (tooltip). Markera fältet i layoutläget, öppna Granskaren och skriv in funktionen Self i fältet Verktygstips i första fliken.

Funktionen Self (i tidigare versioner kunde den svenska översättningen Egenvärde också användas men det går inte i version 16) hämtar innehållet från aktuellt fält och när du för muspekaren över fältet (i bearbetningsläget) kommer hela texten att visas i verktygstipset.

Ett annat alternativ är att göra en knapp med ett flytande fönster (popover) som du placerar bredvid fältet. I det flytande fönstret visar du fältet så att all text får plats. Självklart kan du också lägga till en rullningslist så användaren kan scrolla innehållet i fältet.

Jag vill inte ha med utformning av text när jag klistrar in, hur gör jag?

Jag har skrivit om det tidigare, men det tål att upprepas eftersom det är väldigt vanlig fråga.

Du gör en automatisk beräkning för fältet där du klistrar in med formeln TextFormatRemove (Self). När du klistrar in utförs den automatiska beräkningen som tar bort alla utformningar. Finessen med att använda Self är att du kan kopiera formeln och klistra in den på alla fält utan att behöva göra ändringar i formeln.

Jag har container-fält med extern lagring. Hur vet jag att den externa filen verkligen finns?

Funktionen VerifyContainer kontrollerar om en fil finns till ett container-fält med extern lagring. Gör du ett beräkningsfält med funktionen se till att välja ”Lagra inte beräkningsresultat” under Tillval för index för fältet, då uppdateras värdet (0 eller 1) när du går till posten med container-fältet (och visar kontrollfältet).

 

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.