2013

Aug

20

Av Rolf

Från och med idag har vi gått över till WordPress för FileMakerBloggen.se. Det är den tredje bloggplattformen vi använt sedan starten 2005 och den första som använder PHP som programspråk. Vi har flyttat över alla tidigare artiklar men det kan finnas länkar som inte fungerar, meddela oss gärna!

Det är många som använder WordPress och vi kommer under hösten att visa hur man kan använda det tillsammans med FileMaker på olika sätt.

Ett sätt är att koppla databasen i WordPress direkt till en FileMaker-databas. FileMaker kan med hjälp av ODBC ”montera” en SQL-tabell så att den behandlas om vilken annan FileMaker-tabell som helst, fast med vissa begränsningar. Du kan ha en lokal FileMaker-databas eller en databas på en FileMaker Server.

Så här gör du:

Skapa en ODBC-koppling till SQL-databasen

FileMaker kan använda ODBC-kopplingar till SQL Server, Oracle eller MySQL. De flesta WordPress-installationer använder MySQL. För att göra en ODBC-koppling behöver du en drivrutin (för MySQL kan du t.ex. ladda ner en på http://www.mysql.com). Du behöver också se till att porten som ODBC använder är öppen, ofta är det port 3306 för MySQL (andra databaser kan ha andra portar). Om du har WordPress-tillämpningen på ett webbhotell är det inte alls säkert att du kan göra en ODBC-koppling eftersom webbhotellet oftast har alla portar stängda (kontrollera med ditt webbhotell!).

Välj Hantera databas i menyn Arkiv

Gå till fliken Relationer och lägg till en tabell. Som datakälla väljer du Lägg till ODBC-datakälla. Om din databas finns på en FileMaker Server får du välja mellan de ODBC-kopplingar du har på servern, om databasen finns lokalt på din hårddisk får du välja bland de ODBC-kopplingar du har på din dator.

Ange det användarnamn och lösenord som du vill använda för ODBC-kopplingen.

Wordpress_odbc

Välj sedan vilken tabell som du vill lägga in i FileMaker. Du väljer bland de tabeller som finns i din WordPress-installation. I exemplet väljer jag wp_links.

Wordpress_tabell

Tabellen läggs in i relationsdiagrammet och du kan använda den i relationer med andra tabeller, antingen andra ODBC-tabeller eller FileMaker-tabeller.

Du kan sedan skapa en layout för wp_links (om det inte görs med automatik) och använda den som vilken annan FileMaker-tabell som helst. Tänk på att FileMaker sparar text i Unicode, din MySQL-databas bör vara inställd på samma teckenuppsättning.

Bearbeta data i MySQL-tabellen.

I layouten som visar wp_links kan du sedan placera om fälten, söka och sortera precis som det vore en FileMaker-tabell. Du kan också lägga till nya poster, radera poster osv.

Det du inte kan göra är att lägga till fält i tabellen (beräknings- och statistikfält kan du lägga till).

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.