2012

Jun

21

Av Rolf

Fler och fler installerar FileMaker Go på sin iPhone eller iPad. Förutom att använda FileMaker Go som en klient till en FileMaker Server (eller FileMaker Pro för den delen), hur kan man flytta databasen till mobilen?

Det finns några olika sätt att använda FileMaker Go med en databas.

Databas på server

Det vanligaste sättet att komma åt en databas är att öppna den via nätverket. Det går bra antingen databasen finns på en FileMaker Server eller FileMaker Pro (max 9 användare). Du ansluter precis på samma sätt som med FileMaker Pro, dvs. letar upp databasen som du vill öppna på nätverket eller anger en nätverkssökväg.

Photo 2012-06-21 16 00 12

Du kan öppna databasen om du har uppkoppling via mobilnätet (3G/EDGE) eller via WiFi. Tänk på att om du har uppkoppling via mobilnätet kommer du antagligen inte åt FileMaker-databasen om den finns på ett lokalt nätverk, även om mobilen och servern är i samma rum. Har du ingen egen FileMaker Server kan du alltid köpa plats på ett server-hotell.

Det går att använda FileMaker Go med EDGE, men ju snabbare uppkoppling du har desto bättre är det (som vanligt alltså).

Om du kopplar upp dig mot databasen har du alltid tillgång till den senaste informationen, ändrar du information i någon klient (eller layout) så ändras det på samtliga klienter i princip ögonblickligen, inklusive FileMaker Go. (Tar du en bild med FileMaker Go till ett container-fält visas den direkt i alla övriga FileMaker-klienter, lite coolt faktiskt.)

Det finns de som ersätter en bärbar/stationär dator med FileMaker Pro med en iPad och FileMaker Go. Det är en kostnadseffektiv och flexibel lösning om användaren inte har behov av de funktioner som finns i Pro.

Lokal databas

Det går förstås också att använda en lokal databas som finns lagrad i din iPhone eller iPad. Använder du en lokal databas är det bara du som har tillgång till den och du behöver ingen uppkoppling när du ska använda den, varken mobilnät eller WiFi.

Photo 2012-06-21 16 00 02
Frågan är då: Hur kommer databasen till din mobil?

iTunes

Du kan lägga in databasen via iTunes. Anslut din mobil till datorn, markera appen FileMaker Go och lägg till filer. Databasen flyttas över till mobilen och du kan använda den.

Epost

Du kan skicka databasen som bilaga till ett epostmeddelande. Du öppnar epostmeddelandet på din mobil och väljer att öppna bilagan i FileMaker Go. Databasen öppnas och sparas sedan i FileMaker Go-appen.

Photo 2012-06-21 16 01 10

Webben

Du kan ladda ner databaser med webbläsaren (Safari). Det förutsätter att databasen finns tillgänglig (ladda t.ex. ner våra FileMaker Go-appar från www.fmbutiken.se) från en webbsida. Först klickar du på FileMaker-databasen för att ladda ner den till mobilen, sedan väljer du att öppna den i FileMaker Go där den sedan sparas.

Photo 2012-06-21 16 02 08

Dropbox

En populär tjänst är Dropbox där du får 2 Gb utrymme utan kostnad. Du kan sedan kopiera databasen till Dropbox-mappen på din Mac eller PC och öppna den på din iPhone eller iPad. Den kopieras då till din mobil först, välj sedan att öppna den i FileMaker Go. (Om det är en liten FileMaker-databas kan Dropbox få för sig att visa den som en textfil som du inte kommer att kunna läsa :), ignorera det och öppna i alla fall.)

Photo 2012-06-21 16 03 04

Container

Ett sätt att flytta en databas är att importera den i ett container-fält i en databas som finns på en server. Du kan sedan öppna FileMaker-databasen på servern med FileMaker Go via nätverket och exportera container-fältets innehåll så att databasen hamnar i mobilen.

”FM Go Store”

Har du många appar och vill hålla ordning på dem, se till att de som ska använda dem har den senaste versionen m.m. kan det vara en idé att göra en FileMaker Go-app som sköter den administrationen. Med manussteget Infoga från URLkan FileMaker Go-appen sedan hämta olika FileMaker-databaser från internet och öppna i FileMaker Go. Ett exempel på en sådan FileMaker Go-app är vår FM Go Store som du kan ladda ner gratis från www.fmbutiken.se.

Kommentarer

2012-08-21 Tommy Murquist

Hej, jag har filemaker 6.0. Hur hittar jag själva databasen i min mac?

2012-08-22 Rolf

Din databas kan egentligen finnas var som helst på din hårddisk, på en filhanterare eller på en FileMaker Server.

Om databasen finns på din hårddisk finns den antagligen någonstans i Dokument-mappen. Enklast är att söka efter filnamnet som du (oftast i alla fall) kan se i fönsterlisten upptill när du öppnat databasen. I nyare versioner av FileMaker (kanske även 6.0?) finns beräkningsfunktionen "Get (Databassökväg)" som du kan använda för att hitta databasfilen.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.