2014

Jan

31

Av Rolf

De senaste månaderna har jag varit fullt sysselsatt med Adobe Indesign och Indesign-script för automatisering och rationalisering av grafisk produktion. I ett av projektet användes FileMaker som databas, egentligen en vidareutveckling av vår tillämpning Produktkatalogen. För några år sedan gjorde jag en demo av den som jag av någon anledning inte publicerat här, men det är dags nu 🙂
FileMaker är utmärkt till att lagra information, t.ex. produktinformation. Publicering kan göras till flera medier, inte bara Indesign för tryck eller interaktiv PDF utan även för webb-kataloger och appar. I den här demon visar jag hur informationen kan publiceras till Indesign med olika utseenden.

För koppling till Indesign fungerar det så här:

  • All information som ska finnas med till Indesign samlas ihop i FileMaker. Jag använder en teknik som kallas ”virtual list”, som jag skrivit om tidigare både här och här. Eftersom informationen finns i flera olika tabeller i databasen är det ett enkelt och bra sätt att sammanställa den till en tabell som sedan enkelt kan exporteras.
Indesign_XML
  • Export görs till XML-format. För att det ska bli överskådligt och mer hanterbart används en XSLT som konverterar FileMakers XML-format till en hierarkiskt uppbyggd XML-struktur med i princip samma utseende som från vårt mer omfattande CatMaker-program.
  • En mall öppnas i Indesign. Till mallen är kopplad en annan XSLT som omvandlar XML-strukturen till Indesign-dokument. Vi har gjort ett Indesign-script som monterar XML-filen, konverterar den med mallens XSLT och monterar alla tillhörande bilder på rätt ställen. Finessen är, som du ser i slutet av demo-filmen, att du kan använda olika mallar med olika XSLT, men samma Indesign-script och samma XML-fil, och ändå få helt annat utseende.

Jag gjorde demon för några år sedan och använde då FileMaker Pro 11 och Adobe Indesign CS4 på Windows. Senare versioner av programvarorna och Mac OSX går såklart också! Principen och funktionen är exakt densamma. Och det går förstås att blanda Mac och Windows samtidigt.

Resultatet kan bli t.ex. så här:

Produktkatalog1

 

Men det kan också bli så här, med samma databas och samma information men en annan mall i Indesign.

Produktkatalog2
Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.