2022

Apr

27

Av Rolf

I höst kommer FileMaker Pro i en ny variant döpt till Claris Pro, FileMaker Go blir Claris Go och FileMaker Server döps om till Claris Server. Dessa används för lösningar gjorda med nya Claris Studio. FileMaker Pro/Go/Server ska finnas kvar, i alla fall ett tag till. Det var några av nyheterna som Claris presenterade i ett webbinar igår.

Claris Studio är en ny tjänst som ska användas för att enkelt producera webb-sidor som formulär, dashboards och liknande. Självklart kopplat till FileMaker Pro, förlåt Claris Pro, men även med en egen databas. Formulär som hör ihop i en webb-tjänst som du gör hamnar i en "hub" som användaren sedan kan visa/använda. Till en början blir det en webb-tjänst med servrar i USA, sedan i resten av världen och så småningom ska Claris Studio även finnas för installation på egen server.

"New Stuff" i bilden ovan är nya webb-plattformen. Bilden hämtad från webbinariet.

I Claris Studio ska även Claris Connect ingå. Alla produkterna samlas på samma ställe med gemensam inloggning.

Gratis-version

Den största nyheten, som varit väldigt efterlängtad i flera år, är en gratis-version av hela Claris-familjen för 1 användare. Alla som vill kan nu prova Claris Pro och Claris Studio, och göra egna appar (och "hubbar"). Först när fler användare kopplas på lösningen tillkommer licenskostnad. Äntligen!

Mer information om hur det kommer att se ut och fungera kommer så småningom. Vi får ge oss till tåls till hösten!

För dig som inte kan vänta finns en chans att få prova Claris Studio före andra. Ansök för ditt företag på Claris webb.

Missade du webbinariet kan du se det i sin helhet på Youtube:

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.