2019

Jun

07

Av Rolf

Internet är fullt av information! Många gånger lite överraskande. Ofta gäller det att sätta ihop information från olika källor. Den här artikeln handlar inte så mycket om FileMaker, mer om att FileMaker är ett utmärkt utvecklingsverktyg för att snabbt och enkelt göra ganska komplicerade funktioner utan att använda programmeringsspråk. Jag använder ofta FileMaker för små projekt som t.ex. att ta bild på registreringsnumret på en bil och direkt ringa till ägaren. I det här exemplet visar jag hur du får fram all teknisk information om en bil genom att fotografera den.

Det finns många tjänster på internet. Populärt den senaste tiden är att skicka en bild till en webbtjänst som tolkar innehållet och kanske returnerar vad bilden föreställer, nyckelord, text i bilden, hundras osv. Det finns flera utmärkta tjänster för att tolka registreringsnummer på bilar (ja, varför inte?) som fungerar på detta sätt och klarar att läsa registreringsnummer från stora delar av världen, söker du efter Automatic License Plate Recognition hittar du t.ex. www.openalpr.com och platerecognizer.com. Jag valde OpenALPR av ingen anledning alls, andra liknande tjänster fungerar säkert lika bra.

Du behöver registrera dig på www.openalpr.com, för ”hobbybruk” är tjänsten gratis. Du kan tolka 2000 registreringsnummer per månad utan kostnad (maj 2019).

I det här exemplet kopplar jag ihop tolkning av registreringsnummer med den utmärkta svenska webbsajten biluppgifter.se och gör en enkel FileMaker Go-app för att ta en bild på en bil och visa uppgifter om bilen från biluppgifter.se.

Du behöver FileMaker Pro på en dator för att lägga in API-nyckeln för OpenALPR i FileMaker-manuset. Tanken är sedan att använda appen med FileMaker Go så att du kan ta bilder när du är ute och går, kanske du träffar på en spännande bilmodell du vill veta mer om! Appen fungerar med FileMaker 16 eller senare.

I bilden nedan har jag använt appen för att ta en bild på en röd, somrig ”sportbil”.

 

 

Du klickar på bilden för att ta ett nytt foto, tar ett foto på en bil där registreringsnumret måste finnas med. Bilden skickas sedan till webbtjänsten för OpenALPR som tolkar den och skickar tillbaka det registreringsnummer som finns i bilden tillsammans med en sannolikhet för att det är ”rätt” nummer. I bilden ovan är sannolikheten för att OpenALPR läst av numret rätt 93,1%.

Manuset visar sedan en web viewer med URL till biluppgifter.se med det hittade registreringsnumret.

Manuset Visa bilinfo startar när du klickar på bilden och ser ut så här i sin helhet:

 

På rad 5 tas bilden på bilen. Observera att jag ställt in att använda ”Liten” upplösning, det behövs inte mer för att upptäcka registreringsnumret och det finns en begränsning i webbtjänsten på hur stor bilden får lov att vara.

På rad 8 placerar jag bilden i en variabel som används för att skicka bilden till OpenALPR på rad 9. Ange din ”secret_key” i URL-en till anropet istället för ”XXXX” i bilden.

Rad 12 och 13 hämtar innehållet i den första gissningen (den bästa) i resultatet med hjälp av JSON-funktioner och till sist (på rad 15) visas webbsidan från biluppgifter.se.

Det finns 3 manus i exempeldatabasen. Förutom Visa bilinfo finns 2 manus för att gå mellan bild och biluppgifter. Exempeldatabasen innehåller endast 1 fält (bild) och tanken är inte att spara information om bilar, utan att se information om en aktuell bil.

Resultatet av bilden på sommarbilen ovan ser ut så här:

 

 

Hoppas du hittar många roliga bilar i sommar!

Ladda ner exempeldatabas: Bilinfo.fmp12

OBS! Du kan inte använda exempeldatabasen direkt, du måste registrera dig hos OpenALPR och sätta in din API-nyckel i anropen till tjänsten i manuset med hjälp av FileMaker Pro. FIleMaker Go för iPhone (eller iPad) laddar du ner kostnadsfritt i AppStore.

Uppdatering 2019-06-24: Exempel-databasen uppdaterad. API-nyckel behöver inte anges i manuset, anges första gången du tar en bild. Webbsidan uppdateras varje gång du går till ”Bilinfo”.

Uppdatering 2019-06-29: Exempel-databasen uppdaterad, objekten ändrade inte storlek korrekt.

Kommentarer

2020-08-23 Mats

Kul projekt! Har lite tankar om ett liknande projekt. Har dock inte kommit vidare då jag automatiskt vill läsa av bilskyltar. Dock inte för att få fram fordonsinfo, ägare etc. Vet ni vad lagen säger om att automatiskt använda regnr?

2020-08-24 Rolf

Visst är det roligt att FileMaker kan göra vad som helst :)

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.