2011

Apr

20

Av Rolf

Du har kanske sett de kvadratiska bilderna med svartvitt mönster som börjar dyka upp lite här och var? De kallas för QR-koder och kommer ursprungligen från Japan för mer än 15 år sedan. De senaste åren har de dock blivit allt mer populära och kan innehålla allt från texter till url-er för att gå till olika webbsidor. Har du en telefon med kamera är det inte omöjligt att du kan använda den för att läsa QR-koden. I den här artikeln tänkte jag visa hur du kan använda QR-koder med en iPhone (eller iPod Touch/iPad med kamera) för att styra FileMaker Go. Jag har tidigare skrivit om hur du kan ringa och sms:a med FileMaker Go med hjälp av olika URL-protokoll. FileMaker har faktiskt två egna URL-protokoll, dels ”fmp7” som du även kan använda med vanliga FileMaker Pro (läs t.ex. här eller här) och dels ”fmp7script” som förutom att öppna en databas även utför ett manus (med parametrar). Vill du läsa mer om fmp7script-protokollet finns det dokumentation på FileMaker.com.

För den här artikeln behöver du dessutom en app för att läsa QR-koder. Det finns en hel del att välja mellan, men jag har valt t.ex. gratis-appen Qrafter eller gratis-appen Redlaser helt enkelt för att dessa båda fungerar för att hämta filer från internet och utföra kommandon med protokollet fmp7script. Självklart behöver du också FileMaker Go.

QR-koder kan du göra själv på många sätt. Jag har använt web-sidan http://qrcode.kaywa.com/

Uppdatering: Du kan numera använda vår web service för att skapa QR-koder, läs mer och ladda ner exempeldatabas på FileMakerBloggen.

1. Ladda ner en FileMaker-databas. (OBS! Trafikavgifter kan tillkomma.)

Du startar appen för att scanna QR-koder i din iPhone/iPod Touch/iPad och riktar den mot din bildskärm där du läser detta.

qrladdaner

Fungerar inte din QR-kod-app för nedladdningar hittar du databasen här (Uppdaterat: databasen är inte längre tillgänglig för nedladdning.).

Din QR-kod-läsare frågar antagligen om du vill öppna databasen QR_Mallverkstan.fp7 i FileMaker Go. Klicka på knappen ”Öppna i FileMaker Go”. Stäng sedan databasen igen. Det är viktigt för att nästa steg ska fungera.

2. Använd din QR-kod-läsare på denna bild:

qr_nytt

Bilden innehåller en länk till

FMP7Script://~/QR_Mallverkstan.fp7?script=Nytt

dvs. länken öppnar databasen QR_Mallverkstan.fp7 och kör manuset Nytt.

qr_iphone

 

 

3. Använd din QR-kod-läsare på denna bild:

qr_info

 

 

Bilden innehåller en länk till ett annat manus i samma databas.

Glad påsk!

Uppdatering: En URL med protokollet fmp inleds numera med ”fmp://”, eller ”fmp18:// för FileMaker Pro 18.

Kommentarer

2012-09-04 Peter Clarin

Hej
Har testat att starta en barcode scanner från filemaker go och får tillbaka resultatet som avkodad streckkod tillbaka in i filemaker go. Men hur gör man för att hämta text eller siffror på samma sätt och få in dessa i ett fält i filemaker. Kan man använda något slags OCR App som översätter bild till tecken? Användbart tex vid inläsning av serienummer.

2012-09-24 Robert

Det finns OCR-appar men jag känner inte till några med stöd att anropa någon annan app, t ex FileMaker Go. Jag är dock inte förvånad om det finns och förfarandet blir i så fall detsamma som med en streckkodsapp.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.