2020

Nov

17

Av Rolf

För ganska exakt 13 år sedan skrev jag här på bloggen om att hämta valutakurser från Europeiska Centralbanken. Då som nu hämtas valutakurserna i XML-format. Sedan dess har en hel del hänt och numera finns det möjlighet att hämta valutakurserna i JSON-format från exchangeratesapi.io, en kostnadsfri webbplats som hämtar valutakurserna från Europeiska Centralbanken och publicerar dem i JSON-format. Det är definitivt enklare, inte minst då FileMaker har inbyggda funktioner för att hantera JSON-format sedan version 16.

Varje vardag finns de senaste valutakurserna publicerade. I FileMaker hämtar du dem med manussteget Infoga från URL. Ange adressen ”https://api.exchangeratesapi.io/latest” för att få aktuella kurser.

En enkel databas där varje post hämtar valutakursen för SEK för en annan valuta kan se ut så här:

Knappen ”Hämta valutakurs” startar ett manus. Det hämtar valutakurserna som har valutan EUR som bas och omvandlar dem till valutakursen för SEK.

Beräkningen för omvandlingen till SEK på rad 4 i manuset ser ut så här:

GetAsNumber(JSONGetElement ( $valutakurser; "rates.SEK" )) /
If(Valutakurser2020::Valuta = "EUR"; 1;
GetAsNumber (JSONGetElement ( $valutakurser; "rates." & Valutakurser2020::Valuta )))

Vi har sedan förra bloggartikeln i oktober 2007 själva importerat aktuella valutakurser dagligen i en FileMaker-databas. Det gör vi fortfarande, XML-importen från 2007 fungerar precis lika bra nu. Har du en fungerande lösning – uppdatera inte 🙂

Ladda ner exempeldatabasen här: Valutakurser2020.fmp12

Uppdatering 2021-04-08: Webbsajten har numera infört avgifter. Du kan anmäla dig till gratis-tjänsten, du behöver bara ange epostadress och lösenord, och får då en API-nyckel. Ändra URL-en i rad 1 i manuset Hämta valutakurs till ”http://api.exchangeratesapi.io/v1/latest?access_key=DIN_API_NYCKEL” så fungerar det igen. Observera att du behöver byta https till http, och att det finns en begränsning på 250 anrop per dag.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.