2015

Feb

12

Av Rolf

Vi får väldigt många frågor om FileMaker av skiftande karaktär. Här kommer några av de vanligaste svaren de senaste månaderna. Följ mig på Twitter (@rolfclausen), jag skriver regelbundet fler nyttiga (och onyttiga) tips där.

Egna funktioner kan importeras från en databas till en annan, en nyhet i FileMaker version 11.

I FileMaker Pro Advanced finns möjlighet att göra egna beräkningsfunktioner som sparas i databasen och kan användas av alla användare. Spara dina funktioner i en databas och kopiera dem till andra databaser du gör. Du kopierar genom att markera de funktioner du önskar i listan med egna funktioner och trycker Cmd-C/Ctrl+C. Gå sedan till den nya databasen, öppna listan med egna funktioner och tryck Cmd-V/Ctrl+V. Du kan också klicka på knappen Importera i dialogrutan för egna funktioner och importera från valfri databas, importfunktionen finns sedan version 11.

Använd repetitioner i $-variabler. Ett enkelt sätt att lagra temporära data i en ”array”, t.ex. $variabel[5]

Många FileMaker-utvecklare saknar ”arrayer”/listor i programmet, en självklar funktion i andra programmeringsspråk som Javascript m.fl. Men det finns! Det går att använda repetitioner i variabler och använda på samma sätt (och med nästan samma syntax) som arrayer i andra språk. Med manussteget Ange variabel väljer du repetition för variabeln längst ner i dialogrutan, det kan vara en beräkning. När du sedan vill använda variabeln i en annan beräkning skriver du t.ex. $variabel[2] för att hämta värdet från den andra repetitionen.

Ett exempel på manus som först tilldelar den andra repetition av $abc, använder värdet i $abc[2] för att tilldela den första repetitionen och sedan visar båda värdena (som är samma) i en dialogruta.

Variabelarray
Utforma text med knappar för olika stilar i FileMaker.

Använd FileMaker som ordbehandlare! Markera text i ett textfält och klicka på en knapp för att utforma den. Det skrev vi om för några år sedan, läs mer här.

Man kan gå upp och ner mellan fält i portaler i FileMaker med piltangenterna samt man kan gå upp och ner mellan rader/fält i tabell-läge. Precis som i Excel.

Även detta har vi skrivit om tidigare, både att gå med piltangenterna i en portal och i tabell-läget. Jag har gjort en ny exempeldatabas med två layouter, en tabell och ett formulär med en portal.

Ladda ner och prova i exempeldatabas: PilUppNer.fmp12

Med funktionen Get (AktivModifieringstangent) känner du av om användaren håller ner Ctrl, Alt eller Skift när ett manus körs.

Gör en knapp för att skriva ut, håller användaren ner Skift samtidigt så skapas PDF-dokument istället. Ett av många användningsområden.

Vill du göra samma sökning, samma sortering och gå till samma layout på en annan dator? Skicka en länk till en ögonblicksbild!

En funktion som många glömmer bort är att skapa en ögonblicksbild av databasen. En ögonblicksbild skapar du med kommandot Spara/skicka poster som/Länk till ögonblicksbild i menyn Arkiv. Aktuell databas, aktuellt urval och sorteringsordning sparas i en fil.

Spara filen på din hårddisk för att snabbt återgå till samma läge vid ett senare tillfälle, t.ex. nästa dag, eller skicka filen till någon som du vill ska kunna se exakt samma urval som du gör. Du dubbelklickar på filen för att komma till samma läge igen. Förutsättningen är förstås att den person du skickar filen till har tillgång till databasen och de poster du visar.

Håll ner skift-tangenten i tabell-läge för att sortera fler fält

Många tycker om att arbeta i tabell-läge, man får ofta en bättre överblick och det är ”likt Excel”. Det går att sortera efter en kolumn genom att klicka på tabellhuvudet eller välja Sortera stigande/fallande i menyn till höger i respektive kolumn. Vill du sortera på fler kolumner håller du ner Skift och väljer Sortera stigande/fallande i menyn för något annat fält.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.