2024

Apr

21

Av Rolf

En fråga på den förra artikeln, Markera poster med kryssruta, som många önskar svar på är: Går det att visa antal poster som är markerade? Självklart! Och som vanligt på flera olika sätt. Enklaste sättet är kanske lite oväntat: använd en knapprad!

Knapprader introducerades 2015 med FileMaker Pro 14. Skillnaden mellan knapprad och en "vanlig" knapp är, förutom att en knapprad kan ha flera knappar, att texten på en knapp kan vara en beräkning.

I exemplet från Markera poster med kryssruta använder jag redan en knapprad överst för att byta mellan olika layouter. Jag lägger helt enkelt till en beräkningsformel på den vänstra av knapparna i raden, "Visa markerade", så att det t.ex. står "Visa 7 markerade" om det finns 7 markerade poster.

Beräkningsformeln för knappens text är:

"Visa " & ValueCount ( Bilmärken::gMarkerade ) & " markerade"

Fältet gMarkerade är ett global-fält av typen Text. Eftersom FileMaker sparar markeringarna radvis i fält utformade som kryssrutor använder jag funktionen ValueCount, som ger antalet rader som resultat.

Finessen med just knapprader är att beräkningen utförs direkt utan att posten behöver verkställas eller uppdateras på annat sätt. En knapp i en knapprad behöver inte heller nödvändigtvis vara en knapp, den behöver inte göra någonting och kan utformas med transparent bakgrund för att bli mer lik ett textobjekt.

Det går förstås också att använda en layoutberäkning som du kan visa på valfritt ställe på layouten. Nackdelen med en layoutberäkning är att den inte beräknas förrän textobjektet "ritas om", t.ex. när du verkställer posten, går till en annan post eller aktivt uppdaterar objektet/fönstret. För att få samma funktionalitet som med en knapprad ovan kan du gör ett script med antingen Verkställ post eller Uppdatera objekt (och i så fall namnge objektet). Scriptet startar du med en trigger på fältet med kryssrutan, VidObjektÄndra.

Skriv en kommentar

Din epost-adress stannar hos oss.